Manueel therapie

Wat is een manueeltherapeut?

Een manueeltherapeut is een fysiotherapeut die na zijn reguliere opleiding fysiotherapie de driejarige masteropleiding manuele therapie heeft afgerond. De manueeltherapeut is gespecialiseerd in het functioneren van gewrichten van de wervelkolom en andere gewrichten van het lichaam. Manuele therapie is een vorm van therapie die zich richt op het weer beweeglijk maken van gewrichten.

Een soepeler gewricht kan een voorwaarde zijn voor pijnvrij bewegen in sport, werk of dagelijks leven. De interventie die de manueeltherapeut uitvoert bestaat uit een manipulatie of rustige mobilisatie van gewrichten waarbij vaak een direct merkbaar effect wordt ervaren. U voelt onmiddellijk een verbetering van de mobiliteit en een vermindering van pijn in het aangetaste gewricht.

In onze praktijk bieden wij beide vormen van manuele therapie aan. Samen met jou kijken we welke vorm van therapie het beste bij jou past.

Er zijn veel definities en misvattingen over wat manuele therapie werkelijk is. De meest waarheidsgetrouwe definitie van manuele therapie is elke vorm van hands-on behandeling die door een therapeut wordt gebruikt. Wanneer het in de juiste situatie wordt gebruikt, is het een nuttig ‘gereedschap’ in de ‘gereedschapskist’ van veel therapeuten. Manuele therapie wordt door veel professionals toegepast, zoals fysiotherapeuten, geregistreerde massagetherapeuten en chiropractoren.

Als ze verwijzen naar fysiotherapeuten, gebruiken ze veel vormen van manuele therapie bij hun beoordeling en behandeling. Deze technieken kunnen zijn:

Doelen van manuele therapie.

  • Pijn verminderen en/of beheersen
  • Vergroot het bewegingsbereik bij een gewricht
  • Bevorder ontspanning
  • Verbeter de weefseluitbreidbaarheid
  • Verminder ontsteking van zacht weefsel
  • Een specifiek gewricht mobiliseren
  • Beperk bewegingsbeperkingen

Effectiviteit van manuele therapie

Manuele therapie is geen one-size-fits-all benadering. Hoewel er veel voordelen zijn aan manuele therapie, is het niet geschikt voor iedereen. Een fysiotherapeut zal manuele therapietechnieken gebruiken in combinatie met coaching, beweging en oefeningen om verbetering bij hun patiënten te bevorderen.

Bij het rug-centrum in Culemborg zijn de therapeuten gespecialiseerd in het behandelen van een verscheidenheid aan complexe neurologische en orthopedische aandoeningen. Zij begrijpen de waarde en de rol die manueletherapie kan hebben bij het beoordelen en behandelen van patiënten.

Als u last heeft van een blessure, maak dan een afspraak met een van onze therapeuten, zodat zij ook u kunnen helpen.