Spondylitis ankylopoetica - Rugcentrum
Rugcentrum Rugcentrum
Afspraak maken

Spondylitis ankylopoetica

Spondylitis ankylopoetica

Wat is het?

Spondylitis ankylopoetica is een ontstekingsziekte die er na verloop van tijd voor kan zorgen dat sommige botten in de wervelkolom (wervels) samengroeien. Deze vergroeiing maakt de wervelkolom minder flexibel en kan resulteren in een gebogen houding. Als ribben ook zijn aangetast, kan het moeilijk zijn om diep te ademen.

Spondylitis ankylopoetica komt van bij mannen voor dan bij vrouwen. Tekenen en symptomen beginnen meestal rond het 20e levensjaar. Ontsteking kan ook optreden in andere delen van het lichaam – meestal de ogen.

Er is helaas geen genezing mogelijk, maar behandelingen kunnen de symptomen verminderen en mogelijk de progressie van de ziekte vertragen.

Symptomen

Vroege tekenen en symptomen kunnen pijn en stijfheid in de onderrug en heupen zijn, vooral ’s ochtends en na perioden van inactiviteit. Nekpijn en vermoeidheid komen ook vaak voor. Na verloop van tijd kunnen de symptomen met onregelmatige tussenpozen verergeren, verbeteren of stoppen.

De meest getroffen gebieden zijn:

  • Het gewricht tussen de basis van de wervelkolom en het bekken
  • De wervels in de onderrug
  • De plaatsen waar pezen en ligamenten aan botten hechten, voornamelijk in de wervelkolom, maar soms langs de achterkant van de hiel
  • Het kraakbeen tussen het borstbeen en de ribben
  • De heup- en schoudergewrichten

Oorzaken

De oorzaak van spondylitis ankylopoetica is nog niet bekend, hoewel genetische factoren een belangrijke rol lijken te spelen. Vooral mensen met het gen HLA-B27 lopen een sterk verhoogd risico op het ontwikkelen van spondylitis ankylopoetica. 

Risicofactoren

Mannen hebben meer kans op het ontwikkelen van spondylitis ankylopoetica dan vrouwen. Het begin komt meestal voor in de late adolescentie of vroege volwassenheid. De meeste mensen met spondylitis ankylopoetica hebben het HLA-B27-gen. Maar veel mensen die dit gen hebben, ontwikkelen dit nooit. 

complicaties

Bij ernstige spondylitis ankylopoetica vormt zich nieuw bot als onderdeel van de poging van het lichaam om te genezen. Die delen van de wervelkolom worden stijf en inflexibel. Maar ook de ribbenkast kan verstijven, waardoor de longcapaciteit en -functie worden beperkt.

Andere complicaties kunnen zijn:

  • Oogontsteking (uveïtis). Een van de meest voorkomende complicaties van spondylitis ankylopoetica, uveïtis, kan snel optredende oogpijn, gevoeligheid voor licht en wazig zien veroorzaken. 
  • Compressie fracturen. De botten van sommige mensen verzwakken tijdens de vroege stadia van spondylitis ankylopoetica. Verzwakte wervels kunnen inzakken, waardoor een gebogen houding erger wordt. Wervelbreuken kunnen het ruggenmerg en de zenuwen die door de wervelkolom gaan, onder druk zetten en mogelijk beschadigen.
  • Hart problemen. Spondylitis ankylopoetica kan problemen veroorzaken met de aorta, de grootste slagader in het lichaam. De ontstoken aorta kan zo groot worden dat het de vorm van de aortaklep in het hart vervormt, wat de functie ervan schaadt.