Osteoporose - Rugcentrum
Rugcentrum Rugcentrum
Afspraak maken

Osteoporose

Osteoporose

Osteoporose zorgt ervoor dat botten zwak en broos worden – zo broos dat een val of zelfs lichte spanningen zoals bukken of hoesten een breuk kunnen veroorzaken. Osteoporose-gerelateerde fracturen komen het meest voor in de heup, pols of wervelkolom.

Bot is levend weefsel dat voortdurend wordt afgebroken en vervangen. Osteoporose treedt op wanneer de aanmaak van nieuw bot het verlies van oud bot niet bijhoudt.

Osteoporose treft mannen en vrouwen van alle rassen. Maar blanke en Aziatische vrouwen, vooral oudere vrouwen die de menopauze voorbij zijn, lopen het grootste risico. Medicijnen, gezonde voeding en gewichtdragende lichaamsbeweging kunnen botverlies helpen voorkomen of reeds zwakke botten versterken.

Symptomen

Er zijn meestal geen symptomen in de vroege stadia van botverlies. Maar als uw botten eenmaal verzwakt zijn door osteoporose, kunt u tekenen en symptomen krijgen zoals:

  • Rugpijn, veroorzaakt door een gebroken of ingeklapte wervel
  • Hoogteverlies in de loop van de tijd
  • Een gebogen houding
  • Een bot dat veel gemakkelijker breekt dan verwacht

Oorzaken

Alle botten zijn in een constante staat van vernieuwing – nieuw bot wordt gemaakt en oud bot wordt afgebroken. Als men jong is, maakt het lichaam sneller nieuw bot aan dan oud bot afbreekt en neemt de botmassa toe. Na de vroege jaren ’20 vertraagt ​​dit proces, en de meeste mensen bereiken hun maximale botmassa op 30-jarige leeftijd. Naarmate mensen ouder worden, gaat de botmassa sneller verloren dan dat het wordt aangemaakt.

Hoe groot de kans is dat u osteoporose krijgt, hangt gedeeltelijk af van hoeveel botmassa u in uw jeugd heeft bereikt. Piekbotmassa wordt gedeeltelijk overgeërfd en varieert ook per etnische groep. Hoe hoger uw piekbotmassa, hoe meer bot u “in de bank” heeft en hoe kleiner de kans dat u osteoporose krijgt naarmate u ouder wordt.

Risicofactoren

Een aantal factoren kan de kans vergroten dat u osteoporose krijgt, waaronder uw leeftijd, ras, levensstijlkeuzes en medische aandoeningen en behandelingen.

  • Jouw geslacht. Vrouwen hebben veel meer kans om osteoporose te ontwikkelen dan mannen.
  • Leeftijd. Hoe ouder u wordt, hoe groter uw risico op osteoporose.
  • Ras. U loopt het grootste risico op osteoporose als u blank bent of van Aziatische afkomst bent.
  • Familiegeschiedenis. Als je een ouder of broer of zus met osteoporose hebt, loop je een groter risico, vooral als je moeder of vader een heup heeft gebroken.

Hormoonniveaus

Osteoporose komt vaker voor bij mensen die te veel of te weinig van bepaalde hormonen in hun lichaam hebben. Voorbeelden zijn:

  • Geslachtshormonen. Verlaagde geslachtshormoonspiegels hebben de neiging om het bot te verzwakken. De daling van de oestrogeenspiegels bij vrouwen in de menopauze is een van de sterkste risicofactoren voor het ontwikkelen van osteoporose. Behandelingen voor prostaatkanker die de testosteronniveaus bij mannen verlagen en behandelingen voor borstkanker die de oestrogeenspiegels bij vrouwen verlagen, zullen waarschijnlijk het botverlies versnellen.
  • Schildklier problemen. Te veel schildklierhormoon kan botverlies veroorzaken. Dit kan gebeuren als uw schildklier overactief is of als u te veel schildklierhormoonmedicatie gebruikt om een ​​traag werkende schildklier te behandelen.
  • Andere klieren. Osteoporose is ook in verband gebracht met overactieve bijschildklieren en bijnieren.

voedingsfactoren

Osteoporose komt vaker voor bij mensen die:

  • Lage calciuminname. Een levenslang gebrek aan calcium speelt een rol bij het ontstaan ​​van osteoporose. Een lage calciuminname draagt ​​bij aan verminderde botdichtheid, vroegtijdig botverlies en een verhoogd risico op fracturen.
  • Eet stoornissen. Ernstige beperking van de voedselinname en ondergewicht verzwakt het bot bij zowel mannen als vrouwen.
  • Gastro-intestinale chirurgie. Een operatie om de omvang van uw maag te verkleinen of om een ​​deel van de darm te verwijderen, beperkt de hoeveelheid beschikbare oppervlakte om voedingsstoffen, waaronder calcium, op te nemen. Deze operaties omvatten die om u te helpen gewicht te verliezen en voor andere gastro-intestinale stoornissen.

Steroïden en andere medicijnen

Langdurig gebruik van orale of geïnjecteerde medicijnen met corticosteroïden, zoals prednison en cortison, verstoort het proces van botopbouw. Osteoporose is ook in verband gebracht met medicijnen die worden gebruikt om:

  • epileptische aanvallen
  • Maagreflux
  • Kanker
  • Transplantaat afstoting

Medische omstandigheden

Het risico op osteoporose is hoger bij mensen met bepaalde medische problemen, waaronder:

  • coeliakie
  • Inflammatoire darmziekte
  • Nier- of leverziekte
  • Kanker
  • multipel myeloom
  • Reumatoïde artritis

Lifestyle keuzes

Sommige slechte gewoonten kunnen het risico op osteoporose verhogen. Voorbeelden zijn:

  • Veel zitten. Mensen die veel zitten hebben een hoger risico op osteoporose dan mensen die actiever zijn. Alle gewichtdragende oefeningen en activiteiten die het evenwicht en een goede houding bevorderen, zijn gunstig voor uw botten, maar wandelen, rennen, springen, dansen en gewichtheffen lijken bijzonder nuttig.
  • Overmatig alcoholgebruik. Regelmatige consumptie van meer dan twee alcoholische dranken per dag verhoogt het risico op osteoporose.
  • Tabak gebruik. De exacte rol die tabak speelt bij osteoporose is niet duidelijk, maar het is aangetoond dat tabaksgebruik bijdraagt ​​aan zwakke botten.

Complicaties

Botbreuken, vooral in de wervelkolom of heup, zijn de ernstigste complicaties van osteoporose. Heupfracturen worden vaak veroorzaakt door een val en kunnen leiden tot invaliditeit en zelfs een verhoogd risico op overlijden binnen het eerste jaar na het letsel.

In sommige gevallen kunnen wervelfracturen optreden, zelfs als u niet bent gevallen. De botten waaruit uw wervelkolom bestaat (wervels) kunnen zo verzwakken dat ze bezwijken, wat kan leiden tot rugpijn, lengteverlies en een voorovergebogen houding.

Preventie

Goede voeding en regelmatige lichaamsbeweging zijn essentieel om uw botten uw hele leven gezond te houden.

Calcium

Mannen en vrouwen tussen de 18 en 50 jaar hebben dagelijks 1000 milligram calcium nodig. Deze dagelijkse hoeveelheid loopt op tot 1.200 milligram wanneer vrouwen 50 worden en mannen 70.

Goede bronnen van calcium zijn onder meer:

  • Magere zuivelproducten
  • Donkergroene bladgroenten
  • Zalm uit blik of sardines met botten
  • Sojaproducten, zoals tofu
  • Met calcium verrijkte granen en sinaasappelsap

Als u het moeilijk vindt om voldoende calcium uit uw voeding te halen, overweeg dan om calciumsupplementen te nemen. Te veel calcium is echter in verband gebracht met nierstenen. Hoewel nog onduidelijk, suggereren sommige deskundigen dat te veel calcium, vooral in supplementen, het risico op hartaandoeningen kan verhogen.

Vitamine D

Vitamine D verbetert het vermogen van het lichaam om calcium op te nemen en verbetert op andere manieren de gezondheid van de botten. Mensen kunnen een deel van hun vitamine D uit zonlicht halen, maar dit is misschien geen goede bron als je op een hoge breedtegraad woont, als je aan huis gebonden bent, of als je regelmatig zonnebrandcrème gebruikt of de zon vermijdt vanwege het risico op huidkanker .

Voedingsbronnen van vitamine D zijn levertraan, forel en zalm. Veel soorten melk en granen zijn verrijkt met vitamine D.

Oefening

Oefening kan u helpen sterke botten op te bouwen en botverlies te vertragen. Oefening is goed voor uw botten, ongeacht wanneer u begint, maar u zult de meeste voordelen behalen als u regelmatig begint te oefenen als u jong bent en uw hele leven blijft oefenen.

Combineer krachttrainingsoefeningen met gewichtdragende en balansoefeningen. Krachttraining helpt de spieren en botten in je armen en bovenste wervelkolom te versterken. Gewichtdragende oefeningen – zoals wandelen, joggen, hardlopen, traplopen, touwtjespringen, skiën en sporten die schokken veroorzaken – hebben vooral invloed op de botten in uw benen, heupen en onderrug. Evenwichtsoefeningen zoals tai chi kunnen uw valrisico verminderen, vooral naarmate u ouder wordt.